Po raz pierwszy po wybuchu pandemii doszło do świątecznego spotkania Siatkarskiej Rodziny. W wyjątkowym muzeum Volley Bajka wspólnie rozmawiali i wymieniali siatkarskie doświadczenia świadkowie naszych sukcesów z kilku ostatnich dekad. To wyjątkowe wydarzenie podsumowało tegoroczny projekt „Siatkówka łączy pokolenia”, wspierany przez Ministerstwo Sportu i Turystyki.

„Siatkówka łączy pokolenia” to cykl wydarzeń w czterech polskich miastach, które miały na celu wzmocnienie więzi międzypokoleniowej na linii senior-rodzic-dzieci. Uczestnicy najpierw aktywnie ćwiczyli pod okiem wielkich mistrzów polskiej siatkówki, a później mieli okazję z nimi porozmawiać. Cykl zwieńczyło spotkanie Siatkarskiej Rodziny w podwarszawskim muzeum Volley Bajka, pierwsze po wybuchu pandemii koronawirusa. W tym wyjątkowym dniu spotkały się pokolenia medalistów największych światowych imprez siatkarskich z kilku dekad. Były wspaniałe wspomnienia, wzruszenie, a przede wszystkim kolejny raz siatkówka faktycznie połączyła pokolenia.

– W tym środowisku czuję się jak małe dziecko naszej siatkówki – mówi Sebastian Świderski, prezes Polskiego Związku Piłki Siatkowej. – Właśnie ci wszyscy ludzie kładli podwaliny pod dzisiejsze sukcesy i pozycję naszej pięknej dyscypliny. Cieszę się, że mogę z nimi obcować, czerpać od nich wiedzę i pokazywać, że o wielu tych wspaniałych osobach nadal pamiętamy – dodaje.

– Dzisiejsze spotkanie było zwieńczeniem cyklu „Siatkówka łączy pokolenia”, który od sierpnia odbywał się w czterech polskich miastach, w Krakowie, Katowicach, Bydgoszczy oraz w Warszawie – mówi Janusz Uznański, wiceprezes Fundacji Polska Siatkówka, realizującej projekt. – W trakcie zajęć dorośli już siatkarze i siatkarki dzielili się swoimi uwagami i wspomnieniami, a młodzież miała okazję nabrać przekonania, że warto uprawiać naszą dyscyplinę. Przychylność Ministerstwa Sportu i Turystyki sprawiła, że ten projekt miał ogromny rozmach. Wzięło w nim udział kilkaset dzieci, kilkudziesięciu byłych siatkarzy i siatkarek, który mieli okazję do wymiany międzypokoleniowej swoich doświadczeń, a także promocji siatkówki wśród najmłodszego pokolenia. Spotkanie w Volley Bajce jest idealnym podsumowaniem całego cyklu, po kilku latach przerwy z powodu pandemii znowu mieliśmy okazję się zobaczyć, wspominać to, co już było, a także planować, miejmy nadzieję, kolejne sukcesy – dodaje.

Projekt „Siatkówka łączy pokolenia”, współfinansowany przez Ministerstwo Sportu i Turystyki, przeprowadzony został w czterech polskich miastach – Katowicach, Krakowie, Bydgoszczy i Warszawie. Pełne informacje można znaleźć w mediach społecznościowych Fundacji „Polska Siatkówka” oraz partnerskich mediach Polskiej Ligi Siatkówki oraz Polskiego Związku Piłki Siatkowej.